Tuomas Koivuniemen blogi Huomioita yhteiskunnasta.

Yhteisöllisyys on nyky-Suomessa tyhjä käsite

Meillä Suomessa korostetaan usein päättäjien ja korkeiden virkamiesten puheissa yhteisöllisyyttä ja sen tärkeyttä voimavarana. Tuo voimavara on kätevä käsite poliittisissa ja muissa puheissa silloin, kun sillä voi perustella omaa politiikkaansa, säästöpäätöksiä tai muita omia pyrkimyksiä.

Yhteisöllisyys on yhteiskunnallisessa kielenkäytössä tyhjä käsite. Nyt laman kourissa vääntelehtivän kansakunnan asioiden hoidossa tuon yhteisöllisyyden varaan on helppo sysätä ja vierittää kaikki: ihmisten vastuu turvallisuudestaan, terveydestään ja palveluistaan jne.

Silloin rahaa säästyy ja Suomi saadaan kuntoon!

Kysyn vain, johtaako tämä yhteisöllisyyden ja ihmisten oman vastuun korostaminen siihen, että ne, joilla jo paljon on, pystyvät olemaen "yhteisöllisiä" ja huolehtimaan itsestään, mutta yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevat -. ne, joilla vähän on tai jotka ovat sairaita tai vammaisia, unohdetaan, heidän tarvitsemistaan palveluista leikataan ja palveluoikeuksia pimitetään, ja he joutuvat entistä tiukemmalle?

Tärkeintä kuitenkin on, että Suomi kuntoon!

Joskus tuntuu siltä, että nykyhetken suomalaisessa politiikassa ja hallitusvallan käytössä yhteisöllisyyspuheen kaavun alle on piilotettuna kova ydin, jonka sanomana on vahvemman oikeus ja etu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Hyvinvointivaltio on korvautunut poliitikkojen puheissa "hyvinvointiyhteiskunnalla." Se tarkoittaa, että sosiaali- ja terveyspalvelut ajetaan alas ja vastuu siirtyy 3. sektorille, järjestöille. Sote-uudistus myös markkinoistaa terveyspalveluita. Pidän tätä lähtökohtaisesti hyvänä asiana, jos se ei johda rajuihin budjettileikkauksiin. Markkinamekanismi kuitenkin pystyy kohdentamaan terveys- ja sosiaalihuollon rajallisia resursseja paremmin. Mutta pitää olla tarkkana, onko siihen piilotettu taka-ajatus sosiaalimenojen alasajosta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Asiaa Tuomas!
Tässä oli asiaa!
Meitä hallitsee omanvoitonpyyntiset itsekkäät niljakkeet, mutta kansa aina vaan valitsee samat niljakkeet, vaikka tarjolla olisi itseään säästämättömiä puurtajia.

Henry

Juhani Nurminen

Ehkä päättäjien valinnassa pitäisi siirtyä osittain menneeseen aikaan. Jokainen ehdokas: valtuustoon tai eduskuntaan, määrittelisi minkälaisen palkan toimestaan tarvitsee, jolloin äänestäjät voisivat vaikuttaa pääksenteon kustannuksiin.

Yhteisöllisyys sinänsä on hyvä asia, jos se toimii. Mutta menepä kasvattamaan naapurin kakaraan antamalla ohjeita hyvästä käytöksestä, tms. Niin pian ovat vanhemmat kimpussa todeten, että ei ulkopuolisen pidä heidän lapsenta toilailuihin puuttua.

Omasta elämästä sellainen kokemus, että erään kerran tuttavaperheen tarha-ikäinen lapsi tuli pyörällä kylään. Menin sitten kysymään: mihin on kypärä unohtunut. Poika ei asiaa enempää miettinyt vaan polkaisi kotiin. Hetken kuluttua puhelin soi ja pojan isähän se siellä: mitä meidän pojan kypärän käyttö sulle kuuluu. Että sellaista yhteisöllisyyttä nykyaikana. - tai tuo oli jo joskus v. 2006.

Toimituksen poiminnat