Tuomas Koivuniemen blogi Huomioita yhteiskunnasta.

Jos kukaan ei tulekaan lapsen syntymäpäiville?

Meillä vietettiin toissapäivänä kesäkuukausina syntyneiden lapsiemme yhteisiä syntymäpäiviä suku- ja kummipiirin kesken. Vieraita tuli läheltä ja kaukaa juhlimaan ja syömään Angry Birds -kakkua.

Lapset odottivat juhlia innolla. Lahjat kuuluivat etukäteen odotettuihin syntymäpäiväasioihin, mutta mitä lähemmäksi juhlimispäivä tuli, sitä enemmän lapsia kiinnosti se, ketkä ovat juhliin tulossa. "Tuleekohan se ja se...?"

Tein kaksi vuotta sitten Kauhajoki-lehteen jutun lapsesta, jonka odottamille ja hartaudella valmistelluille syntymäpäiville ei kukaan kutsutuista lapsivieraista tullut.

Jutunteko on ollut toimittajatyöurani koskettavimpia. Ei vähiten siksi, että itselläni on pieniä lapsia ja koska sitä vanhempana aina toivoo, että oma lapsi löytäisi ikäistensä joukosta hyviä ystäviä - kavereita, joita voi kutsua synttäreille, yökylään ja leikkimään.

Useissa perheissä äidit ja isät näkevät paljon vaivaa lasten juhlien järjestämiseen. Onhan syntymäpäivä lapsen mielessä ja odotuksissa se jokaisen vuoden kaikkein tärkein päivä, jonka koittamiseen lasketaan kuukausia ja päiviä. Syntymäpäivän kanssa kilpailee korkeintaan jouluaatto, koska silloinkin saa lahjoja.

Syntymäpäivillä lapsi kuitenkin saa olla paitsi lahjojen saaja, mutta myös päivän ja juhlan keskipiste - toisten lasten huomion valokeilassa. Ihminen on sosiaalinen eläin, joka kaipaa toisten ihmisten huomiota ja hyväksyntää.

Siksi on lapselle suuri pettymys, jos odotetut vieraat eivät tulekaan. Jo pieni lapsi tunnistaa sen, onko hän haluttu ja hyväksytty yhteisön jäsen. Syntymäpäiväpettymyksellä on helposti iso vaikutus herkän lapsen itsetuntoon ja sitä kautta hänen tulevaisuuteensakin.

Meidän aikuisten - vanhempien - tulisi pyrkiä siihen, että lapsemme kasvaisivat sosiaalisiksi ja toiset huomioonottaviksi. Kun kutsu syntymäpäiville käy, on lapsen sosiaalisuuden ja yhteisöllisyyden kannalta hyvä, että siihen vastataan myöntävästi, vaikkei oma lapsi kutsujan kanssa sydänystävä olisikaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Lapset aikaisin päiväkotiin opettelemaan sosiaalisia taitoja ja kavereita saamaan. Toisten syntymäpäiville jo päiväkotiaikana.

Suomen sosiaalisessa kulttuurissa on pakko opetella myös yksinäisyyden sietämistä ja keinoja sopeutumiseksi.

Lapsen sosiaalisten taitojen suhteen kriittisessä iässä vanhempien kannattaa välttää muuttamisia uuteen asuinpaikkaan.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

On se lapsilla nykyvään ankeeta noitten synttärijuhlien kanssa.
Vuodessa on hyvin monta päivää ja jos vain yhtenä lasta muistetaan ja lapsesta huolehditaan niin asiassa on jotain mätää.
- Paljon tärkeämpiä ovat ne reilut 364 muuta päivää.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

"Suomen sosiaalisessa kulttuurissa on pakko opetella myös yksinäisyyden sietämistä ja keinoja sopeutumiseksi."

"Vuodessa on hyvin monta päivää ja jos vain yhtenä lasta muistetaan ja lapsesta huolehditaan niin asiassa on jotain mätää.
- Paljon tärkeämpiä ovat ne reilut 364 muuta päivää."

Tämä.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Minusta suomalaisten aikuisten yhteistyöhalukkuus ei ole aivan sillä tasolla kuin pitäisi. Sosiaalistuminen on todella tärkeää lapsille ihan päiväkoti-iästä lähtien, ja vanhemmista on paljon kiinni, mennäänkö synttäreille ja ketä kutsutaan. Synttärit on lapsille tärkeitä erikoislaatuisuutensa vuoksi, eli kun synttärisankari on siis se keskipiste, vaikka muut päivät on tietenkin taas toisella tavalla tärkeitä. Minusta synttäreille pitää mennä jos kutsutaan. Hyvä ja tärkeä blogi, Tuomas.

Toimituksen poiminnat