Tuomas Koivuniemen blogi Huomioita yhteiskunnasta.

Säästetään sairaiden selkänahasta!

Lapinlahden Lintujen Youtubessakin pyörivä Duunari-sketsin loppulause tuli mieleen, kun lueskeli valtiovarainministeriön esitystä Suomen ensi vuoden budjetiksi.

Budjettiesityksessä luvataan ensin reipas verokevennys palkkaa saavalle kansanosalle kilpailukyky-sopimuksen varjolla. Se olisi joka palkkaa saavalle peräti 0,5 prosenttia lisätienestiä ensi vuonna!

Sitten se hauskuus alkaakin. Energiaveroja ja ajoneuvoveroja sekä kiinteistöverotasoa aiotaan korottaa sekä asuntolainojen korkovähennysoikeutta leikata. Maaseudulla ja maakunnassa asuva perheellinen omakotitalon omistava ja työssäkäyvä kansalainen kiittää!

Sketsin loppulause ei kuitenkana vielä tästä täyty, vaan kun työttömiltä, opiskelijoilta ja varsinkin sairailta leikataan. Indeksit jätetään korottamatta ja omavastuuosuuksia nostetaan.

Lääkekorvauksien leikkauksia aiotaan jatkaa. Julkisuudessa on ollut esillä se, että kakkostyypin diabeteksen lääkekorvausluokkaa pudotetaan. Tämä johtanee siihen, ettei tuota "kansansairautta" saada ainakaan vähenemään tai poistumaan. On toki hyvä, että jatkossakin terveysasioilla ratsastaville poliitikoille aihe riittää keppihevoseksi ja kolumnien aiheeksi.

Päinvastoin, maan hyvä hallitus aikoo budjettiesityksessä poistaa makeisten ja jäätelön veron, jolloin sokerihumala täyttää koko kansan. Minkä poliittisen lehmänkaupan seurausta tämäkään lienee - lääkkeistä säästetään ja paheita tuetaan! Makeisvero kun on todettu Euroopan unionin (EU) kilpailulainsäädännön vastaiseksi, joten mallioppilas Suomi noudattaa sitä kirjaimellisesti, vaikka tiedossa on, mitkä on veron poiston seuraus kansakunnan terveyden kannalta. Muista köyhien, sairaiden ja kansan asia! Jepujep.

Ja jos vanhat merkit paikkansa pitävät, jatkossa Kansaneläkelaitoksen matkakorvauksien ja muiden etuuksien ehtoja kiristetään, jolloin pitkäaikaissairaiden ja säännöllistä hoitoa tarvitsevien maakuntien miesten, naisten ja lasten lompuuki verottuu oikein kunnolla. Kenenkään ei kannata sairastaa kilometriä kauempana keskussairaaloista tai tiedä häntä, minkä OYJ:n omistamassa sairaalassa.

Kiitän ja ylistän Suomen Keskustan, Perussuomalaisten ja Kansallisen Kokoomuksen yhteishallitusta kaukoviisaista, kansan terveyttä ja hyvinvointia edistävistä taloustoimenpiteistä.

Tähän kritiikkiin on helppo todeta, että mistä sinä sitten säästäisit, jos lääkekorvauksia tai esitettyjä veroja ei koroteta. EU:n kanssa voisi painia erivapaudesta tuon makeisveron osalta, onhan Suomi ennenkin saanut erivapauksia vaikkapa rahapelijärjestelmänsä (RAY, Veikkaus, Hippos) suhteen. Ja jos makeisvero olisi jatkossakin voimassa, sitä voisi hyvinkin rukata ylöspäin. Toinen säästökohde voisi olla tuulivoimaloille maksetut syöttötariffituet, mihin käytetyt sadat miljoonat eurot valuvat pääasiassa keskieurooppalaisille konevalmistajille ja samalta suunnalta tuleville tuuliyhtiölle sekä muutamalla suomalaisen suuryrityksen omistamalle tuuliyhtiölle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Kas kun ei sokeriveron poistoa estä kansan terveys jne. Viinan osaltahan tilanne on aivan toinen

Toimituksen poiminnat