Tuomas Koivuniemen blogi Huomioita yhteiskunnasta.

Merkityksellistä elämää

Elämässä tulee vastaan hetkiä, jolloin ihminen pääsee pohtimaan omaa elämänpolkuaan ja sen suuntaa. Ihmisen ollessa nuori, tuntuu usein siltä, että merkityksellistä elämää on se, millaisen ystäväpiirin, oppiarvon, ammatin, työtehtävän tai luottamustehtävän olet saanut; tai paljonko sinulle maksetaan palkkaa, paljonko sinulla on valtaa ihmisiin ja asioihin tai oletko "oikeissa piireissä".

Ihmisen kasvu ei pysähdy aikuisiän koittaessa, vaan toivon mukaan ainakin henkinen kasvu jatkuu koko ajan, vaikka fyysistä kasvua ei enää tapahdukaan. Nuoruuden into ja voimantunto tasaantuu keski-ikää kohti kuljettaessa ja pohdinta kääntyy siihen, mikä oikeasti on mielekästä elämää.

En minä olisi tätä mielekkään elämän kysymystä vielä nyt ajatellut pohtia, ellen olisi yhdellä juttureissulla kysellyt kokeneemmalta ja monessa mukana olleelta eläkeläiseltä hänen kuulumisiaan. Hän totesi, että eläkkeellä on ollut mukavaa, kun voi rauhassa keskittyä kaikkiin sellaisiin ihmisiin, asioihin ja harrastuksiin, jotka ovat itselle tärkeitä ilman työn tai aseman tuomia vaatimuksia.

Hyvin sanottu. Liian usein nuoret tai me ruuhkavuosien keskellä olevat lasten vanhemmat elämme aikataulutettua perhe-elämän, työn ja vapaa-ajan kolmiorutiinia, jonka sisältöä ja painotuksia tahtoisimme muuttaa, mutta oman ajattelun kahlitsemina, velvollisuuden tunteesta tai yhteisön paineesta johtuen emme kuitenkaan uskalla niin tehdä.

Mitä merkityksellinen elämä on? Se on jokaisen kohdalla yksilöllistä. Itselleni se on yhteisiä hetkiä ja retkiä koko perheen ja läheisten ystävien kanssa, mielekäs ja sopivasti aikaa vievä työ sekä osallistuminen sellaiseen vaikuttamiseen, joka takaa lapsilleni nyt ja tulevaisuudessa turvallisen ja tasapuolisen ympäristön kasvaa hyviksi ihmisiksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Mikäs pointti tässä kirjoituksessa on? Olen samaa mieltä kaikesta. Liittyykö jotenkin poliittista kenttää yhdistävään "Eutanasia-aloitteeseen", joka sekä oikealla, että vasemmalla yhdistää ihmisiä sinänsä, siis että poliitikkoja sairauksien esitteleminen tuo sairauksien raskaudet näkyviksi?

Toimituksen poiminnat