Tuomas Koivuniemen blogi Huomioita yhteiskunnasta.

Miksi päättäjät eivät usko hajautettuun yhteiskuntamalliin?

Suomessa on ollut pitkään vallalla keskittymiskehitys, missä valtio ja suuret kuntayhtymät kerivät palveluitaan ja sitä kautta työpaikkoja maakuntakeskuksiin tai pääkaupunkiseudulle. Oma kotikaupunkini Kauhajoki on saanut tästä kehityksestä osansa, kun muun muassa verotoimiston toimipiste lakkautettiin ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu siirsi restonomien koulutuksen Seinäjoelle.

Isänmaan ja maakunnan omat päättäjät eivät usko hajautettuun yhteiskunta- tai palvelurakenteeseen, vaikka esimerkiksi kehittynyt tietotekniikka ja -yhteydet antaisivat siihen tänä päivänä hyvät mahdollisuudet. Miksei virkamies voi tehdä asiantuntijatöitään kotoaan käsin tai pienen paikkakunnan keskustassa sijaitsevan toimistotalon työhuoneesta, missä on huippunopea tietoliikennekuitu, sen sijaan, että hän joka aamu ja iltapäivä ajelee kymmenien tai sadan kilometrin matkan johonkin maakuntakeskuksessa sijaitsevaan virastoon ja takaisin?

Tai miksi kaikki valtion virastojen työpaikat on sijoitettava pääkaupunkiseudulle? Viime vuosikymmenellä hellitty ajatus virastojen hajasijoittamisesta eri maakuntiin on jäänyt kesken. Hyvä esimerkki tästä on lääketurvallisuudesta huolehtiva Fimea, jonka hajasijoituspäätös tehtiin viime vuosikymmenellä. Päätöksen toimeenpano on vieläkin kesken, kun pääkaupunkiseudulla on laitettu niin virkamiestyöntekijöiden kuin mediankin toimesta ajatukselle ankarasti kampoihin.

Väestön keskittyminen luo ongelmia niin lähtö- kuin tulopäässä eli maakunnissa ja asutuskeskuksissa. Maakunnissa ja maaseudulla väki vähenee, palvelut heikkenevät ja asuntovarallisuuden arvo laskee. Asutuskeskuksissa taas asuntojen hinnat ja muut asumisen kustannukset kasvavat, eivätkä palvelut pysy kasvavan väestömäärän tahdissa. Molemmissa päissä ihmiset ovat tyytymättömiä.

Yhteiskunnan keskittäessä palveluitaan on varsinkin maakuntien reuna-alueiden ja maaseutukuntien elinvoima ja kehitys yksityisten investoijien - yritysten käsissä. Meillä on Suupohjassa tänä vuonna kerrottu myönteisiä yritys- ja investointiuutisia muun muassa CLT-tehtaan perustamisen tai paikallisten yritysten Yhdysvalloista ja Ruotsista saamien tilausten myötä.

Hienoa oli myös äskettäin kuulla, että sijoittajat uskovat Suomen maakuntiin. Valmet Automotive ilmoitti palkkaavansa tuhat uutta tekijää autotehtaalleen ja Kemijärvelle paikallisin voimin kaavailtu sellutehdashanke taas sai ison rahoittajakumppanin Kiinasta.

Olisi toivottavaa, että poliittiset päättäjät ja virkamiehet osoittaisivat samaa uskoa maakuntiin reunoja myöten kuin yksityiset sijoittajat ja yritykset. Hajautettu yhteiskunta- ja palvelurakenne pitää koko maan elävänä ja kaikki resurssit tehokkaassa käytössä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

"Hyvä esimerkki tästä on lääketurvallisuudesta huolehtiva Fimea, jonka hajasijoituspäätös tehtiin viime vuosikymmenellä. Päätöksen toimeenpano on vieläkin kesken, kun pääkaupunkiseudulla on laitettu niin virkamiestyöntekijöiden kuin mediankin toimesta ajatukselle ankarasti kampoihin."

Työntekijät eivät halunneet muuttaa, aseellako uhaten ajattelit heidät siirtää Kuopioon? Työntekijät olivat siis valmiit irtisanoutumaan, eikä Kuopiosta riittävästi osaajia olisi löytynyt heitä paikkaamaan.

Mieti tuota tilannetta lääketurvallisuuden näkökulmasta pillereitä nauttiessasi.

Tämä on se syy, miksi hajasijoitus ei toimi, ainakaan niissä tehtävissä joissa tarvitaan asiantuntijoita.

"Hajautettu yhteiskunta- ja palvelurakenne pitää koko maan elävänä ja kaikki resurssit tehokkaassa käytössä."

Päin vastoin - maa ei ole nykypäivänä resurssi vaan kuluerä.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Munatonta toimintaa kun uhkauksiin myönnytään. Kyllä olisi pitkälti jokainen mennyt työmaansa perässä tässä suhdanteessa, jos vain linja olisi pitänyt.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Vähänkin nykysivistystä omaksunut väki ei vaan halua asua jossain näköalattomassa mörönpersiessä.
Mitä kaupunkiseutuihin tulee, niin todelliset osaajat ja viitsijät valitsevat asuinpaikakseen kehyskunnan, kuten vaikkapa nopeasti kasvavan kotikuntani Sipoon, mieluummin kuin keskuskaupungin.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Mettä tai pelto on huomattavasti mukavampi näköala kuin naapurin betonikuution seinä.

Ja se mielenmaisema on yhteneväinen.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Niistä pääsee nauttimaan myös elämiseen kelpaavilla seuduilla, jotka eivät ole mitään kauhajokia.

Toimituksen poiminnat