Tuomas Koivuniemen blogi Huomioita yhteiskunnasta.

Kansalaisaloite heikoimpien asialla

Suomen kansalaisilla on vuodesta 2012 lähtien ollut mahdollisuus tehdä kansalaisaloitteita eduskunnalle lakien säätämiseksi. Jotta aloite otettaisiin eduskunnan käsittelyyn, tulee sen saada vähintään 50 000 Suomen ja vaaleissa äänioikeutetun kansalaisen kannatus - allekirjoitus joko sähköisesti tai paperilla. Tähän saakka tuon vähimmäiskannatuksen on saanut seitsemäntoista kansalaisaloitetta, joista kuitenkin vain yksi on saanut lopulta kansanedustajiltakin hyväksyvän puumerkin.

Eräs tällä hetkellä vireillä olevista kansalaisaloitteista koskee ”Vammaisten henkilöiden välttämättömän avun ja tuen kilpailuttamisen lopettamista”. Vammaisjärjestöjen ajaman aloitteen tavoitteena on, että vammaisten henkilöiden välttämättömät palvelut rajattaisiin hankintalain soveltamisalan ulkopuolelle.

Järjestöjen mukaan usein vammaisia koskevissa asumis- ja muiden palveluiden kilpailuttamisessa on usein ratkaissut pelkästään hinta. Jossain tapauksissa kilpailuttaminen ja palveluiden tuottajan muutos on aiheuttanut ongelmia vammaisille henkilöille, jotka kaipaavat vakaata arkea.

Suomessa valmistellaan parhaillaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta. Sote-markkinoille - terveys- ja hoivabisnekseen - on tulossa yhä suurempia ja pörssiinkin listattuja toimijoita. On toivottavaa, että yhteiskuntamme heikoimpien asema otetaan uudistuksissa ja mullistuksissa huomioon niin, jotta heillä on mahdollisuus elää mahdollisimman hyvää ja vakaata arkea sekä saada laadukkaita palveluita. Kaikkea ei pidä laskea rahassa tai palveluita ostaa halvimman hinnan mukaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Juha Hämäläinen

Hyvin tärkeää tekstiä. Yritysmaailmassa on aina tajuttu laadun merkitys. Siksi hankintoja ei koskaan tehdä vain hinnan perusteella, jollei tuote ole tismalleen sama.

Palvelu on tuskin koskaan sama käytännössä. Siksi on järjetöntä käyttää hintaa tärkeimpänä valintakriteerinä. Virkamiehillä on paljon opittavaa järjen käytöstä. Ja lakien rustaajilla vieläkin enemmän.

Toimituksen poiminnat