"Kylä kasvattaa" on hyvä periaate tänäänkin

Motoristit koulukiusaamista vastaan -tempaus järjestettiin äskettäin Kauhajoella yläasteella. Eräs tapahtumaan osallistuneista motoristeista muistutti lehtihaastattelussa siitä, että koulukiusaaminen voi aiheuttaa uhrille trauman, joka saattaa vaikuttaa tämän koko loppuelämään. Samalla hän totesi, että kenen tahansa aikuisen tulisi puuttua kiusaamiseen, kun ja jos sellaisen tilanteen huomaa.

Kiusaaminen ei ole ongelma pelkästään kouluissa, vaan lasten ja nuorten kesken sitä esiintyy vapaa-ajallakin. Huutelu, nimittely, erisakkien tekeminen tai muunlainen eristäminen joukosta ovat tuttuja juttuja, mutta yhä enenevässä määrin kiusaamista tapahtuu älypuhelinten ja tietoverkkojen kautta. Muista lapsista voidaan levitellä videoita, kuvia ja juttuja eri laitteiden avulla isollekin joukolle.

Siksi on tärkeää, että aikuiset seuraavat sitä, miten omat lapset tai nuoret muiden kanssa käyttäytyvät tai mitä he some-maailmassa tekevät. Ja tarpeen vaatiessa puututaan omien ja "kylän" lasten tekemisiin, jos kiusaamista tai syrjimistä huomaa. ”Kylä kasvattaa” on hyvä periaate tänäänkin.

Yhtälailla meidän aikuisten on syytä miettiä, miten käyttäydymme ja millaisen mallin omille lapsille annamme. Jos itse korostamme sitä, ettei kiusaamista tule missään olosuhteissa hyväksyä ja että jokainen koulukaveri on otettava mukaan leikkiin, kiusaamisen kierre voidaan katkaista ja hyvän kierre alkaa.

tuomaskoivuniemi
Kauhajoki

Etelä-Pohjanmaan Epilepsiayhdistyksen ja Kauhajoen kirkkovaltuuston puheenjohtaja sekä journalisti ja nuorisoseuramies Kauhajoelta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu