Puolueille ei lisää julkista rahaa – vaan niiden on palattava juurilleen

Ex-poliitikot Liisa Hyssälä (kesk.) ja Jouni Backman (sd.) pohtivat Sitran selvityksessä kansanvallan korjaamista. Ministereinäkin toimineet selvittäjät esittävät muun muassa sitä, että puolueiden rahoitusta vahvistetaan, jotta ne voivat mahdollistaa ihmisen osallisuuden ja poliittisen ohjelmatyön.

Eli, vaikka puoluejärjestelmä on selvittäjien mielestä rikki, järjestelmään pitää kaataa lisää julkista verorahaa.

Miksi puolueet ovat irtaantuneet kansanvaltaisuudesta? Siksikö, että puoluetuki ja eduskuntaryhmien rahoitus tulee valtion kassasta – myös kaikkien veronmaksajien yhteisestä pussista.

Puolueiden rahoitusta ei pidä lisätä, vaan päinvastoin, sitä tulisi vähentää tai lopettaa kokonaan. Näin puolueissa olisi miettittävä jäsenyyttä ja sen merkitystä poliittisessa toiminnassa ja sen rahoittamisessa. Miten sitoutamme ihmiset, miten saamme hänen ajatuksensa mukaan yhteiseen kannanmuodostukseen ja miten saamme hänet maksamaan jäsenmaksunsa?

Kun puolueet joutuisivat palaamaan juurilleen – jäsenten liikkeeksi ja jäsentensä rahoittamaksi järjestöksi, voisi tämä johtaa siihen, että poliittisen puolueen jäsenten mielipiteitä kuunneltaisiin herkemmin puolueiden paikallisissa, maakunnallisissa ja valtakunnallisissa elimissä, ja aito jäsenmielipide näkyisin myös päätöksenteossa. Se myös todennäköisesti aktivoisi kansalaisia vaikuttamaan ja osallistumaan aiempaa vahvemmin yhteisten asioiden hoitoon.

tuomaskoivuniemi
Kauhajoki

Etelä-Pohjanmaan Epilepsiayhdistyksen ja Kauhajoen kirkkovaltuuston puheenjohtaja sekä journalisti ja nuorisoseuramies Kauhajoelta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu