Tuomas Koivuniemen blogi Huomioita yhteiskunnasta.

Helsinkiläistä rasismia

Helsingin seudun kauppakamari julkaisi kuukausi sitten Yritysten todellinen verojalanjälki -tutkimuksen, jonka mukaan Uudeltamaalta kerätään veroja sen väestöosuutta enemmän ja se on yksityissektorin työpaikkojen osalta ykkönen (Kauppakamari-lehti 22.2.2018). Uusimaa kuulemma rahoittaa muuta Suomea. Tutkimuksen uutisoinnissa nousi perinteiseen tapaan esiin tämä pääkaupunkiseudun ja uusmaalaisten uhriutuminen siitä, miten he raukkaparat ja kyseiselle alueelle sijoittuneet yritykset joutuvat elättämään maakuntien yrityksiä ja periferiassa asuvia kansalaisia.

Helsingin kellokkaiden ylimielinen suhtautuminen muualla maassa asuviin suomalaisiin tai maakuntien syyllistäminen on verrattavissa rasismiin. Parhaillaan käynnissä olevat maakunta- ja sote-uudistukset ovat pääkaupunkiseudun ja eräiden muiden suuriksi kaupungeiksi itseään nimittävien kylien johtajien kritiikin kohteita, sillä heidän mielestään elinkelvottomia alueita tekohengitetään näiden menestyjien rahoilla.

VMP, toteaisi tässä kohtaa eräs entinen ulko-, pää- ja valtiovarainministeri. Jos vastaavalla tavalla puhuttaisiin vaikkapa maahanmuuttajista tai muista vähemmistöryhmistä, julkisen sanan ja vallan tuomio olisi selvä - rasismia ja suvaitsemattomuutta.

Suomi elää tänäkin päivänä metsä-, paperi-, kone-, laite- ja metalliteollisuudesta, jotka ovat merkittäviä vientialoja. Suomalaisyritykset ovat näillä saroilla usein maailman kärkiyrityksiä, mutta voi kysyä, oletteko huomanneet, miten monta paperi-, sellu- tai terästehdasta Helsingissä on? Yritysten pääkonttorit voivat sijaita pääkaupungissa, mutta todellinen tulosta tuottava työ tehdään parhaimmillaan satojen kilometrin päässä muualla Suomessa. Eli yrityksen verojalanjälki ei siis kerro lopulta mitään siitä, kuka ketäkin elättää.

Helsinki on ollut ensin suuriruhtinaanmaan ja myöhemmin itsenäisen tasavallan pääkaupunki pian kaksisataa vuotta. On ollut luonnollista, että valtion, muiden yhteisöjen ja yritysten tärkeimmät hallintorakennukset ja pääkonttorit on rakennettu sinne. Pääkaupunkiseudulle ja sen lähiympäristöön on samalla rakentunut laaja yhteiskunnallisen infrastruktuurin ja yksityisten palveluiden verkko. Maakuntien ihmiset ovat vuosien aikana osallistuneet siellä olevien julkisten toimintojen kustantamiseen omalla veronmaksuosuudellaan.

Suomea rakennetaan yhdessä. Pieni maa pärjää maailman tuulissa yksituumaisuudella. Jokaisen kauhajokisen, suupohjalaisen tai helsinkiläisen ihmisen, yrityksen ja yhteisön panos on tärkeä ja arvokas isänmaan rakentamisessa.

Teksti julkaistu Kauhajoki-lehdessä 23.3.2018.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Täysin asiaton otsikko.
Rasismi-termi menettää merkityksensä jatkuvan väärinkäytön vuoksi.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tässä blogissa on niin moni fakta pielessä, että se on pelkkää populistista mölinää.
Kauhajokiset ansaitsevat parempaa.

Tässä kevyt itseopiskelupaketti kognitiorajoitteen hoitamiseen:
https://www.uudenmaanliitto.fi/files/18341/Uusimaa...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Linkin takana lukee, että 83,3% Uudenmaan BKT:sta on palveluissa. Helsingistähän linkissä ei sanotakaan oikeastaan mitään.

Minä olen viime vuosina alkanut kammota BKT:ta. BKT/ asukas on jonkin verran parempi, mutta jos ja kun julkinen puoli rahoitetaan vippaamalla, niin BKT alkaa menettää merkitystään, sillä rajattoman rahoituksen piirissähän paras tapa nostaa BKT:ta on polttaa kaikki maan tasalle ja rakentaa uudelleen.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Helsinkihän kuuluu Uudenmaan liittoon. Maakuntien runkkurinkien valitus ’Helsinki sitä ja Helsinki tätä’ ei ole kosketuksissa reaalimaailmaan. Se on tietämättömyyttä ja yksisilmäisyyttä (ja sekin ainoa on p-silmä - enkä tarkoita pelisilmää). Olen asunut Sammatissa, Vantaalla, Espoossa ja Sipoossa. Aina tekopaikkakunnalla käydessä kysyttiin, että mitäs sinne Helsinkiin kuuluu.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Uusimman ohjeen mukaan pitää soittaa 112:een jos havaitsee rasismia.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Kauppakamarin huomio on oikea, johtopäätökset ontuvat. Uudellemaalle on tosiaankin keskittynyt suhteellisen paljon asiantuntijoita, ylempiä toimihenkilöitä, korkeita virkamiehiä ja huippuammattilaisia, so. Hyvätuloisia. Ja aivan pohjoismaisen hyvinvointivaltio-opin perusteiden mukaisesti hyvätuloiset maksavat paljon veroja, joilla osaltaan rahoitetaan hyvinvointivaltion toiminta = palvelut ja tulonsiirrot. Haluaako Helsingin seudun kauppakamari sitten romuttaa hyvinvointivaltion perusteet? Vai närästääkö se, että muualla Suomessa näitä rahakkaita työpaikkoja on vähemmän = vähemmän verotuloja = verotuloja tasattava, kun menot kuitenkin ovat samanlaiset kaikkialla Suomessa.

Niin, oi Helsingin seudun kauppakamari, ei niillä verorahoillanne kustanneta maslaisten loisimista, työttömien lorvailua, mitätöntä näpertelyä. Niillä turvataan se, että isovanhempanne saavat hoitoa, maalaissserkkunne lapset koulutusta, mökkitienne aurausta, lapinlomanne infrastruktuuria, rajojen vartiointia, poliisia, pelastuslaitosta. Lyhyesti siis hyvinvointiyhteiskuntaa KOKO Suomessa, asuinpaikasta (liki) riippumatta.

Toimituksen poiminnat