Isän ja äidin tehtävä

Suomessa syntyvyys on laskenut jo kahdeksan vuoden ajan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ennusti tänä vuonna syntyvän 47 500 lasta. Lapsia syntyy vähemmän kuin esimerkiksi 1800-luvun kovina nälkävuosina. Synnyttäjien keski-ikä on tällä hetkellä 30,9 vuotta.

Jos syntyvyyden alentuminen jatkaa nykyuralla, ei suomalaisia enää ole 2100-luvulla. Kun on selvitetty syitä, miksi nuoret miehet ja naiset eivät perusta perhettä tai hanki lapsia, vedotaan usein siihen, että halutaan ensin saada opinnot valmiiksi, hankkia työpaikka ja edetä uralla. Toinen perusselitys on siinä, ettei yhteiskunta tue perheitä riittävästi tai jaa vanhemmuuden kustannuksia isän ja äidin työnantajien kesken.

Onko syy syntyvyyden vähenemiseen siinä, että nykysukupolvet haluavat nauttia ikuisesta nuoruudesta ja elää varman päälle? Pelkäävätkö he vastuuta, minkä pieni ja viaton ihmislapsi vanhemmalle tuo?

Joskus miettii, miten aikaisemmat sukupolvet ovat uskaltaneet hankkia lapsia? Kun ei ole ollut varmuutta välttämättä edes huomisen ruoasta tai työpaikasta, eikä yhteiskunnalta ole saanut lapsilisää tai neuvolapalveluita.

Isyys tai äitiys – joko biologinen tai vahvan tunnesiteen kautta – on elämän ydintä. Minun tehtäväni on rakastaa, kasvattaa ja opastaa pientä lasta kohti aikuisuutta, ja senkin jälkeen olla hänen tukenaan ja kumppaninaan elämäni loppuun saakka.

tuomaskoivuniemi
Kauhajoki

Etelä-Pohjanmaan Epilepsiayhdistyksen ja Kauhajoen kirkkovaltuuston puheenjohtaja sekä journalisti ja nuorisoseuramies Kauhajoelta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu