Tuomas Koivuniemen blogi Huomioita yhteiskunnasta.

Isän ja äidin tehtävä

Suomessa syntyvyys on laskenut jo kahdeksan vuoden ajan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ennusti tänä vuonna syntyvän 47 500 lasta. Lapsia syntyy vähemmän kuin esimerkiksi 1800-luvun kovina nälkävuosina. Synnyttäjien keski-ikä on tällä hetkellä 30,9 vuotta.

Jos syntyvyyden alentuminen jatkaa nykyuralla, ei suomalaisia enää ole 2100-luvulla. Kun on selvitetty syitä, miksi nuoret miehet ja naiset eivät perusta perhettä tai hanki lapsia, vedotaan usein siihen, että halutaan ensin saada opinnot valmiiksi, hankkia työpaikka ja edetä uralla. Toinen perusselitys on siinä, ettei yhteiskunta tue perheitä riittävästi tai jaa vanhemmuuden kustannuksia isän ja äidin työnantajien kesken.

Onko syy syntyvyyden vähenemiseen siinä, että nykysukupolvet haluavat nauttia ikuisesta nuoruudesta ja elää varman päälle? Pelkäävätkö he vastuuta, minkä pieni ja viaton ihmislapsi vanhemmalle tuo?

Joskus miettii, miten aikaisemmat sukupolvet ovat uskaltaneet hankkia lapsia? Kun ei ole ollut varmuutta välttämättä edes huomisen ruoasta tai työpaikasta, eikä yhteiskunnalta ole saanut lapsilisää tai neuvolapalveluita.

Isyys tai äitiys - joko biologinen tai vahvan tunnesiteen kautta - on elämän ydintä. Minun tehtäväni on rakastaa, kasvattaa ja opastaa pientä lasta kohti aikuisuutta, ja senkin jälkeen olla hänen tukenaan ja kumppaninaan elämäni loppuun saakka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Nykyään nuoret ovat vastuullisia ja tekevät jälkikasvua vain jos on varaa ja aikaa huolehtia heistä.
Hyvin vastuullista on myös olla tekemättä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Juuri näin. Eikä sodan jälkeen ollut pillereitä, korkeintään sisäkumin palasia...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Olet osittain blogisti oikeassa, olet oikeassa ettei nyky ihminen välttämättä ole valmiiksi vanhemmaksi, mutta myös sekin vaikuttaa ettei ole työpaikkaa/Rahaa.. Nykyisin on sellaisia välttämättömiä hankintoja mitä ei joskus muinoin 50luvulla ollut.

Isoin puute on tietysti se ettei kumppania löydy, ainakaan miehet eivät löydä, en osaa sanoa naisten puolesta Mutta miehenä olen tälläisen pienen asian huomannut. Eikä kyse ole nirsoillusta, vaan siitä mikä naisesta nykypäivänä kelpaa isäksi, tai edes seurustelukumppaniksi! En syytä tässä naisia, koska en itsekään tahtoisi työtöntä naiskumppania, jos olisi perhe perustettavana..

Ja tietysti yksi iso syy on myös, ettei nykyisin enää painosteta ihmisiä jatkamaan omaa sukua. Isät, äidit eivät tyrkytä ajatusta "Hanki lapsenlapsia meille" Ei ainakaan monien. Ynm. Päinvastoin lapsenhankinkimatta jättäminen on hieno asia, varsinkin naisen kohdalla jos ura on toisena vaihtoehtona!

Käyttäjän Merimies kuva
jaakko palola

Nigeriassa täytyy olla suomea korkeampi elintaso,koska synnyttävät runsaammin kuin suomalaiset..ovat ansainneet meidän valtavat eläkerahastomme kunhan muuttaisivat sitten joskus tänne tyhjiöömme.

Toimituksen poiminnat