Tuomas Koivuniemen blogi Huomioita yhteiskunnasta.

Lapsia kannattaa opettaa järkevään rahankäyttöön jo kotona

Rahoitusmaailma on verkkoajan myötä kokenut rajun muutoksen, kun perinteisten pankkien ohella laina- ja luottoliiketoimintaan ovat tulleet mukaan erilaiset pikavippi- ja vertaislainayhtiöt. Pikavipit ovat olleet varsinkin nuorten suosiossa, koska niitä on voinut ottaa kännykkäviesteillä tai verkkosivuilta. Vippirahalla on usein rahoitettu nopeita ja huuruisia kulutuspäätöksiä - vaateostoksia tai baari- ja bileiltoja.

Valitettavasti näiden pikalainojen ottajat eivät ole huomanneet lainojen ”pikkupränttiä” eli jopa kymmenien prosenttien korkoja tai laskeneet sitä, pystyvätkö he pienillä tuloillaan maksamaan satojen tai tuhansien eurojen vippejä pois. Kun pikavelka on sitten tullut maksettavaksi, eikä sen hoitamiseksi ole löytynyt rahaa, on velanmaksu kuitattu uudella pikalainalla. Velkakierre on ollut valmis. Se on voinut johtaa ikäviin luottotietomerkintöihin.

Lainsäädännöllä voidaan suitsia pikavippiyritysten ottamia korkoja ja voittoja. Eräs pankkimies on esittänyt nuorten talousosaamisen koulutuksen lisäämistä lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa (Kauhajoki-lehti 13.12.2018). Lasten ja nuorten talousosaamisen opettaminen ei ole ensisijaisesti koulun tai yhteiskunnan tehtävä. Äitien ja isien kannattaa opettaa lapsia jo kotona järkevään rahankäyttöön ja säästämiseen. Kotona voidaan sopiva vaikka pienistä askareista ja kotitöistä maksettavista palkkioista, joista kertyvät rahat laitetaan säästöön tai joita voi kerätä lompakkoon talteen jotain lapsen mielimää ostosta varten.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Lapsia kannattaa opettaa järkevään rahankäyttöön jo kotona" on hyvä ajatus.

"Kotona voidaan sopia vaikka pienistä askareista ja kotitöistä maksettavista palkkioista, joista kertyvät rahat laitetaan säästöön" ei ole niin hyvä ajatus. Ei pyykinripustamisesta makseta äidillekään eikä imuroinnista isälle, joten myös jälkikasvu saa tehdä ne korvauksetta.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Olen samaa mieltä; kannatan sitä, että kommunistinen talousjärjestelmä pidetään edelleen voimassa perheiden sisällä: Kaikilta kykyjensä mukaan ja kaikille tarpeidensa mukaan, ilman turhaa rahan kanssa pelaamista.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Minut on täten todistettu perhekommunistiksi, mutta en ole lainkaan harmissani!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kukahan opettaisi Suomen hallitusta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ja paremminkin ulkomaille, ettei Suomen verosöpö syö tulevaisuutta pois kerrakseen.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Nuorilla ei ole puskuria eikä säästöjä. Tämä on ongelma, varsinkin jos skenaario on joku seuraava:

Pakko opiskella mutta asuminen ja eläminen maksaa = otan opintolainaa
Puhelin hajosi, ilman ei pärjää eikä uuteen ole varaa = otan lainaa.
Pesukone hajosi yllättäen eikä ole varaa uuteen = otan lainaa
Jouduin sairaalaan ja nyt tulee miljoona lasku = otan lainaa
Vanhemmat painostaa ostamaan omaa asuntoa itselle = otan lainaa

Laina, oli se sitten pankin myöntämää, luotolla tai pikavippi, on aina velkaa. Suurin velka jonka kanssa suurin osa nuorista joutuu painiskelemaan mahdollosesti jo pari ensimmäistä vuosikymmentä on opintolaina. Joillakin saattaa olla tämän lisäksi myös asuntolaina ja vielä autolainakin tämän päälle, mutta uskon näiden olevan vähemmistöä. Opintolainasta kertyvä velka kuitenkin lienee suurin murheen kryyni, varsinkin kun se on huono sijoitu sillä opiskelu ei enää nykyaikana takaa työpaikkaa.

Toimituksen poiminnat