Tuomas Koivuniemen blogi Huomioita yhteiskunnasta.

Eläkeyhtiö mukana vastuullisessa hoivabisneksessä?

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi Esperi Care Oy:n omistaman ja Kristiinankaupungissa sijaitsevan hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeytettäväksi viime viikon torstaina. Valviran mukaan puutteita oli muun muassa henkilöstön riittävyydessä, perushoidossa ja -hoivassa sekä lääkehoidossa. Myös muista yrityksen yksiköistä on tullut esiin ongelmia.

Tapauksen julkitulon myötä maassa on käynnistynyt keskustelu vanhustenhoidosta ja -hoivasta sekä yksityisten ja julkisten palveluiden roolista. Esperi Caren suurin omistaja on brittiläinen pääomasijoitusyhtiö, jolla on kytköksiä veroparatiiseihin. Omistajien joukossa on myös työeläkeyhtiö Ilmarinen, joka vastaa yli miljoonan suomalaisen eläketurvasta.

Eläkeyhtiöt ovat viime vuosina korostaneet vastuullisuutta omissa sijoituksissaan. Ilmarinen viestitti lähtevänsä siitä periaatteesta, että sijoituskohteissa noudatetaan lakeja ja normeja. Jos Esperi Care ei toimintaansa muuta lakien ja normien mukaiseksi, työeläkeyhtiö aikoo myydä vajaan viiden prosentin omistuksensa. Julkinen kohu varmasti johtaa siihen, että Esperi Care laittaa henkilöstön määrän, hoidon ja hoivan tason kohdalleen, mikäli se aikoo jatkaa liiketoimintaa.

Suomalaisten palkansaajien ja yrittäjien eläkkeistä huolehtivat eläkeyhtiöt voisivat miettiä sitä, millaisten ulkomaisten pääomasijoittajien kanssa ne ryhtyvät yhteistyöhön. Onko brittiläinen ja veroparatiiseihin kytköksiä omaava pääomasijoitusyhtiö kaikkein luontevin kumppani hoito- ja hoivabisneksessä? Pääomasijoittajalle tärkeintä on taloudellisen voiton maksimointi hinnalla millä hyvänsä, eikä niinkään huolehtiminen vanhuksen hellästä hoivasta tai työntekijöiden jaksamisesta vaativassa työssään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat