Tuomas Koivuniemen blogi Huomioita yhteiskunnasta.

Yksimielisyyden pakko ja suvaitsevaisuus

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset. Tähän saakka näissäkin tapauksissa ainoat arvot tai arvovalinnat ovat koskeneet taloutta, kustannustehokkuutta ja halpaa hintaa.

Suomalaista yhteiskunnallista ja mediassa käytävää keskustelua vaivaa jonkinlainen yksimielisyyden pakko, joka on valitettavan tuttua myös sosiaalisessa mediassa. Jos esität valtavirrasta poikkeavan näkemyksen tai teet poliittisesti erilaisen esityksen kuin valtiovarainministeriön virkamiehet ovat tehneet, sinut leimataan häiriköksi tai sinut työnnetään syrjään.

Mihin on kadonnut aito arvostus toisenlaisia näkemyksiä ja arvoja kohtaan. Eikö ihminen, joka tuo selkeästi esiin omat arvonsa, periaatteensa ja on niille uskollinen – pitää ja tekee, mitä lupaa; ansaitse meidän kaikkien kunnoituksen?

Omasta puolestani voin todeta, että teen tällaisen ihmisen kanssa mielelläään yhteistyötä, vaikka en olisikaan hänen kanssaan kaikista asioista samaa mieltä. Koen, että arvoistaan, periaatteistaan ja uskollisuudestaan kiinni pitävä ihminen on luotettava kumppani – kallio, joka ei sanoistaan ja teoistaan horju. Tällaisia ihmisiä tarvitaan niin päättäjiksi kuin työpaikoille ja muihin yhteisöihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat