Tuomas Koivuniemen blogi Huomioita yhteiskunnasta.

Pieni ele -keräys auttaa vähäväkisiä

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkoi viime keskiviikkona ja se päättyy ensi tiistaina. Varsinainen vaalipäivä on ensi viikon sunnuntai.

Vaalien yhteydessä järjestetään myös Pieni ele -keräys, minkä tuotto menee 17 vammais- ja terveysjärjestön hyväksi. Ennakkoäänestys- ja vaalipaikoilla keräyslippaan kanssa päivystävät vuorollaan keräyksessä mukana olevien järjestöjen aktiiviset vapaaehtoiset. Vaalikeräyksen tuotosta puolet menee järjestöjen valtakunnalliseen toimintaan. Toinen puoli tuotosta jaetaan takaisin paikallisten ja alueellisten vammais- ja terveysyhdistysten toiminnan tueksi.

Kun käyt äänestämässä, varaa mukaan kolikoita tai kahisevaa, ja tue vammaisten, pitkäaikaissairaiden ja terveyden edistämisen hyväksi tehtävää työtä. Äänestämisen ohella osoitetaan kansalaiskuntoa antamalla muutama euro vähäväkisten hyväksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Keräys vaalipaikoilla on kaksipiippuinen juttu: asia on hyvä ja kannatettava, mutta vähävaraisten osalta keräys äänestyspisteen yhteydessä voi nostaa kynnystä tulla äänestämään, jos ei ole varaa osallistua keräykseen.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Luuleekohan Saarakkala, että joku kokee keräyksen pakolliseksi velvollisuudeksi? Eihän se sitä ole. Enkä usko kenenkään niin ajattelevan. Hyvä ele niiltä joilla on varaa ja hyvää tahtoa. Vaikea ymmärtää tuollaista puhetta.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Erikoisen umpimielinen kommentti. Kyllä osa ihmisistä kokee keräykset henkilökohtaisesti ongelmallisiksi. Kysy vaikka yhteisvastuukerääjiltä, jos muuta luulet. Taidat tuntea vain sellaisia ihmisiä, jotka kokevat keräykset aina positiivisena asiana. Näinhän se asia ei tosiaan kuitenkaan käytännössä aina ole. Äänestyspaikoilla asia korostuu entisestään. Jotkut ihmiset voivat kokea sosiaalista painetta tilanteessa kun paikalla on keräys, johon hyvien ihmisten ikään kuin kuuluu antaa rahaa. Tästä syystä äänestyspaikat voisi olla hyvä pyhittää ihan vain äänestämiseen vailla mitään muuta toimintaa. Minua henkilökohtaisesti keräys äänestyspaikalla ei häiritse, ja osallistun siihen syystä tai toisesta aina, mutta pitää pystyä asettumaan myös sellaisten ihmisten asemaan, joita asia henkilökohtaisesti häiritsee. Tärkeintähän on äänestäminen, ei varojen kerääminen hyväntekeväisyyteen.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Empä tiedä tuostä vähävaraisuudesta eikös sitä sanota että köyhä antaa viimeisenkin roponsa lippaaseen.
Olin taanoin erään vammaisjärjestön lipasvartijana useasti ja kuinkas ollakkaan tunnistin erään tunnetun Nokialta potkitun mahtavan eläkkeen kuitanneen ohimarssin eikä suonut lippaaseen päin edes katsettakaan.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Tuossakin sanonnassa korostuu se lähtökohtainen ajattelu, että köyhäthän ne nyt varmimmin antavat rahaa keräyksiin. Onko asia sitten tänä päivänä niin, se on toinen juttu. Kerääjien ei pitäisi lähteä politikoimaan tällä asialla antaen ilmi keräyslippaiden ohikulkijoita. Keräykset eivät etenkään vaaleissa saa olla minkäänlaisia moraalinvartijoita, mutta ehkä joillekin kerääjille, kuten sinulle, voi syntyä houkutus antaa ilmi keräykseen osallistumattomia. Se vaan ei ole viisasta. Ei vaalitoimitsijoillakaan ole oikeutta antaa edes välillisesti tai vihjaillen julki vaikkapa niitä henkilöitä, jotka eivät äänioikeuttaan käytä, vaikka se tieto heille listojen osalta jää. Kyse on luottamuksellisesta toiminnasta. Luottamusta ei saa vaarantaa.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Saattaa olla että eliitti tuntee vaivaantuneisuutta kun tälläistäkin vammaisjärjestöjen keräys toimintaa on.
Eräässä äänestyspaikassa jouduin lipasvartijana kylmään tuulikaappiin ja oli vielä talvinen keli jolloin tunsin kyllä itseni jotenkin toisarvoiseksi tässä elon tiellä.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Olen kuulovammaisena ollut lukuisia kertoja "lipasvahtina" monissa vaaleissa. En ainakaan minä ole havainnut tai kokenut kenenkään ilmaisseen vastenmielisyyttä keräystä kohtaan. Joten en usko kuunaan, että joku jättäisi äänestämättä keräyksen takia.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Aika erikoinen on ajatuksenjuoksusi. Ei kai vaalipaikalla kukaan mitään mielipidettään keräyksestä lipasvahdille ilmaise, vaikka sellainen olisikin.

Toimituksen poiminnat